HABERDAR
OL

KADIKÖY BELEDİYESİ YELDEĞİRMENİ SANAT

Yeldeğirmeni Sanat’ın binası, Sainte-Euphemie Ortaokulu’nun bir parçası olan Notre Dame du Rosaire Kilisesi olarak inşa edilmiştir.İstanbul’un Kadıköy İlçesinde Haydarpaşa mevkiinde,Yel değirmeni semti adıyla da anılan Rasimpaşa Mahallesi’nde,Taşlıbayır ve İskele Sokaklarının kesişimin de yer almaktadır.
Sainte -Euphemie Ortaokulu kompleksi, özgün durumda manastır,kilise ve okul binası olmak üzere üç birimden oluşuyor.Manastır ve kilise bodrum üzerine 3 kat halinde,yığma olarak inşa edilmiştir.Kilise yapısının girişinde “Eglise N.D.Du Rosaire”,”Notre Dame Du Rosaire Kilisesi” ifadesi dikkat çekmektedir.Yapı ile ilgili BOA’DE bulunan çizimlerden birisi üzerinde küçük ölçekli kilise yapıları için kullanılan “Chapelle” (Şapel) ifadesi de yer almaktadır.Yapının mimarı ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamış olmakla birlikte yapının lise arşivindeki çizimlerin kopyalarında “E. Girije” olarak okunabilen imza dikkat çekmektedir.Bununla birlikte kilisenin mimarının kendisine yapısal olarak çok benzeyen ve 1894 yılında inşa edilmiş olan St. Joseph Lisesi bünyesindeki kilisenin mimarıyla aynı kişi olabileceği düşünülmektedir.
St. Joseph Lisesi bünyesindeki kilisenin mimarı Perpignani, Michelini ve mühendis Augier gibi isimler anılmaktadır.
Okulun 1911 yılında geçirdiği yangın sonucunda, manastır ve kilise bölümleri büyük ölçüde,okul binası ise kısmen hasar görmüştür.O dönemin Fransa Hükümeti onarımı üstlenmiştir.Bahçenin kuzeyine yerleşmiş okul binası,1935 yılında Maarif Vekaleti’ne (Milli Eğitim Bakanlığı) devredilmiştir.1950 yılına kadar 3.Orta Mektep adıyla anılan okul,daha sonra Kemal Atatürk Lisesi adıyla anılmaya başlanmıştır.Kilise, 1980’li yıllarda spor salonu olarak kullanılmaya başlanmış,1999 depreminin ardından tahliye edilmiştir.
19. yüzyıl Tanzimat rejiminin getirdiği haklar sayesinde inşa edilen ve tarihsel mimarlık anıtı olan eski Fransız Kilisesi Kadıköy Belediyesi tarafından 2013 yılında kamulaştırılarak restore edilmiştir. Sanat Merkezi olarak hazırlanan binanın her iki katında da; konser, tiyatro, konferans, toplantı gibi etkinliklerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Yeldeğirmeni Sanat etkinliklerine  14 mart 2014 tarihinde başlanmıştır